+359877369096 Office@besttravel.bg

Подготовка на багажа за полет

При подготовката на багажа за полет предварително се информирайте дали той отговаря на определените от авиокомпанията условия – тегло, размер и брой багаж, както и за наличие на предмети, забранени за превоз по въздух.

Запомнете:

  • Преди отпътуването прочетете правилата на авиокомпанията, с която ще пътувате. Всеки превозвач регламентира индивидуално максималния брой, тегло и размер на ръчния и регистрирания багаж.
  • Ръчният багаж е багажът, който взимате със себе си на борда на самолета. Той не трябва да съдържа забранени за транспортиране предмети. Преди да заминете, проверете списъка на вещите, които са напълно забранени за транспортиране по въздух. Ръчният багаж трябва да бъде само един брой.
  • Винаги взимайте вещи като бижута, електроника, пари, ключове, лекарства, документи или други ценности в ръчния багаж (този, който ще вземете на борда на самолета).
  • Уверете се, че регистрираният багаж не е бил повреден по време на транспортирането му – затваря се и всеки заключващ механизъм към Вашия куфар, чанта или раница е здрав и работи нормално. Можете да използвате допълнително и специално фолио, ленти или капаци, за по-голяма сигурност на регистрирания Ви багаж.
  • Можете да увиете чупливите предмети с мека кърпа или хартия, така че да са предпазени от нараняване или счупване.
  • Маркирайте багажа си като поставите етикет с името на пътника, данни за контакт – телефон и адрес.
  • Премахнете всички етикети от минали пътувания. Те могат да попречат на безпроблемното транспортиране на багажа Ви.
  • Претеглете багажа си предварително и се информирайте за допустимото максимално количество, което може да вземете със себе си, съобразно условията за превоз на багаж на конкретната авиокомпания, за да избегнете плащането на допълнителни такси на летището.
Wizz air
Ryan air

Тегло и размери на багажа - Wizz Air

Разберете какво количество багаж можете да вземете на борда на WizzAir. Не забравяйте, че размерите на ръчния багаж се определят индивидуално от всяка авиокомпания. Ако е възможно, изберете мека раница, вместо твърд куфар, тъй като тя ще се адаптира по-лесно към изискванията.

Независимо дали е включен в цената на билета, регистрираният багаж също трябва да отговаря на определени изисквания. Таксите на Wizz Air зависят от начина на плащане на багажа, сезона и маршрута.

Ръчен багаж на Wizz Air

От 1 ноември 2018 г. компанията променя изискванията си за ръчния багаж: той може да бъде малък, включен в цената, и голям – срещу допълнително заплащане. 
 
Малкият ръчен багаж е включен в цената на билета, има ограничения на размерите до 40x30x20 см и се качва на борда, като се поставя под предната седалка. 

Големият ръчен багаж представлява чанта или куфар с размери до 55х40х23 см и тегло до 10 кг. Той се полага на пасажерите с приоритетен бординг и на тези, които са заплатили допълнително за него. 

Големият ръчен багаж може да се качи на борда само при закупен приоритетен бординг. Ако нямате приоритетен бординг, но сте заплатили за голям ръчен багаж, е необходимо да чекирате и предадете чантата на чек-ин гише. В този случай препоръчваме да бъдете на летището поне 2 часа преди полета. 

На борда е позволено да качите със себе си и следните предмети:

– палто или одеяло;
– мобилен телефон;
– четива;
– за деца под 2-годишна възраст: храна за път, сгъваема детска количка или кошче;
– патерици. 

Регистриран багаж на Wizz Air

Регистрираният багаж на Wizz Air може да бъде куфар с тегло до 20 кг или до 32 кг. Ограниченията за размерите са: 149 (ш) х 119 (в) х 171 (д). 

За полети след 1 ноември 2018 г. включително, компанията добавя още една възможност за регистриран багаж – куфар с тегло до 10 кг., със същите ограничения на размерите, посочени по-горе. 

*Промените влизат в сила от 1 ноември, като важат за билети, закупени след 10 октомври и с дата на полет след 1 ноември (включително). Пътниците с полет на или след 1 ноември, но закупили билетите си преди 10 октомври без приоритетен бординг, получават безплатен регистриран багаж до 10 кг. Пасажерите, които вече са платили за регистриран багаж (20 или 32 кг), получават безплатен приоритетен бординг. 

Тегло и размери на багажа - Ryanair

Разберете какво количество багаж можете да вземете на борда на Ryanair. Не забравяйте, че размерите на ръчния багаж се определят индивидуално от всяка авиокомпания. Ако е възможно, изберете мека раница, вместо твърд куфар, тъй като тя ще се адаптира по-лесно към изискванията.

Независимо дали е включен в цената на билета, регистрираният багаж също трябва да отговаря на определени изисквания. Ограниченията на Ryanair зависят от сезона и начина на плащане.

Ръчен багаж на Ryanair

Ръчният багаж на Ryanair е малък и голям.

Малкият ръчен багаж (дамска чанта, малка раница, чанта за лаптоп и т.н.) е с максимални размери 40х20х25 см. и е включен в цената на билета, като е необходимо да се постави под предната седалка. 

Големият ръчен багаж e с ограничения 55х40х20 см и тегло до 10 кг., но не е включен в цената на билета. Пътуването с голяма чанта ръчен багаж е възможно, само ако сте заплатили услугата приоритетен бординг, имате билет от по-висока тарифа (Flexi Plus, Plus или Family Plus) или срещу допълнително заплащане.

Голямата чанта платен ръчен багаж се качва на борда при заплатен приоритетен бординг или при билет от по-висока тарифа, а когато е допълнително платен, се предава при изхода на гейта и пътува в багажното.

Регистриран багаж на Ryanair

Багаж, включен в цената на билета  Максимални размери  Максимално тегло Максимален брой регистриран багаж

НЕ

81x119x119см

          20 кг

2 куфара

 

Цена на 1 куфар регистриран багаж

 

в слаб сезон в силен сезон
до 20 кг, закупен от eSky.bg 25-30 EUR 35-40 EUR
до 20 кг, закупен на летището 40-45 EUR 50-55 EUR
Цена за свръхбагаж, заплатен на летището   10 EUR за 1 кг
 

* Имайте предвид, че посочените цени са за 1 бр. регистриран багаж и са ориентировъчни. Възможно е сумата да варира в зависимост от датата на пътуване и избраната дестинация. 

** Свръхбагажът може да се заплати само на летището. 

2 Responses

Leave a Reply